Radioluisteren via FM heeft grootste aandeel | RTV Utrecht Reclame

Radioluisteren via FM heeft grootste aandeel

Ondanks de ontwikkeling van online radioluisteren, is FM nog steeds de belangrijkste distributeur van live radioluisteren.

Het luisteraandeel van FM bedraagt 52 procent en houdt daarmee de digitale ‘bronnen’ op afstand. Het gebruik van DAB+ is sinds 2015 verdrievoudigd naar inmiddels 13 procent. Dit betekent dat er nu ruim 2 miljoen mensen weleens radioluisteren via DAB+. Dat blijkt uit de meest recente versie van het Audio Distributie Onderzoek (ADO) van de Stichting NLO (Nationaal Luister Onderzoek).

Het merendeel van het radioluisteren gebeurt via FM. Op afstand volgen internet met een aandeel van 19 procent en de kabel met 11 procent. De digitale televisie blijkt verantwoordelijk te zijn voor 9 procent van het luistervolume.

Als er via internet wordt geluisterd dan zijn de apps en websites van de afzonderlijke radiostations het populairst, gevolgd door verzamelsites en -apps.

Net als bij FM wordt ook via internet grotendeels naar live-radio geluisterd. Het percentage luisteraars dat aangeeft via internet uitsluitend live-radio te luisteren is zelfs met 4 procent toegenomen in de afgelopen twee jaar en komt in 2017 uit op 68 procent. Slechts 3 procent geeft aan online uitgesteld naar de radio te luisteren.

Nieuw in ADO is het bereik van digitaal radioluisteren, waarbij naast DAB+ en internet ook gevraagd wordt naar het luisteren via digitale settop box, Smart-TV, satelliet of Digitenne. Het gezamenlijk bereik op weekbasis van deze digitale kanalen bedraagt 32 procent. Op maandbasis geeft 40 procent van de Nederlanders aan weleens digitaal te luisteren. Jonge hoog welstandige mannen zijn bovengemiddelde digitale luisteraars.

Bron: NLO/BM

Meer informatie over adverteren op radio in jouw regio? Klik hieronder en neem direct contact met ons op!
Contact opnemen